Jesen zima 2018 ( 19. 10. 2018 )

Društvo šaleških likovnikov
Titov trg 4
3320 Velenje
Telefon 03 5871 276

Številka: 67/2018/DŠL
Datum: 19.10.2018

ČLANOM DRUŠTVA ŠALEŠKIH LIKOVNIKOV!
Zadeve:
• Jesen/zima 2018
• Društvene dejavnosti do konca leta 2018
V jesensko – zimskem času bo društvo izvedlo eno likovno delavnico. Do konca leta pa bo društvo pripravilo še dve likovni razstavi. V mesecu novembru se bomo člani društva udeležili tradicionalne Martinove likovne kolonije. V sodelovanju z Galerijo Velenje pa bomo pripravili v času razstave Alojza Zavolovška še slikarsko ustvarjalnico.
ČLOVEŠKO TELO – OD ŠTUDIJSKE RISBE DO SLIKANEGA PORTRETA
Mentorica: Uršula Skornšek, akademska slikarka
Kotizacija: 40,00 € (8 obiskov)
Človek predstavlja enega najstarejših in najpomembnejših motivov v likovni umetnosti. Sploh zahodna umetnost praktično izhaja iz upodabljanja figure, to pa se odraža tudi v njeni akademski tradiciji, ki je ponekod še danes zvesta postavljanju osnov na podlagi študije telesa. Figura je že od nekdaj veljala za bolj cenjen motiv od ostalih, zato so umetniki, željni razpoznavnosti, posvečali leta in leta njenemu študiju. Predstavlja mnogostranski motiv, vsebinsko gledano pa še danes služi kot nosilec kulturnih vrednot, prepričanj ter osebne in družbene identitete.
Sklop delavnic na temo »Človeško telo – od študijske risbe do slikanega portreta« bo razdeljen na tri dele.
Prvi del bo zajemal podajanje teorije o človeškem telesu v povezavi z likovno umetnostjo, kjer si bomo ogledali ključne umetnostno-zgodovinske primere, ki so zaznamovali figuralno umetnost, različne likovne pristope ter filozofije, predvsem pa se bomo posvetili anatomiji človeškega telesa. V drugem delu se bomo s pomočjo živega modela, učili osnov risanja figure, kot so telesni proporci, osnove viziranja, učenje perspektive ter risanja optičnih skrajšav telesa, postavljanja figure v format, učenja tipičnih poz, kot je kontrapost, itd. in na ta način prenašali teoretično znanje v prakso. Zadnji del delavnice bo predstavljal končni, slikarski izziv, kjer bomo pridobljeno znanje preverili tudi v barvi. Tukaj bo poudarek predvsem na individualnem razumevanju, dojemanju in posameznikovi interpretaciji videnega, pri čemer bodo tečajniki v ustvarjanju na novo pridobljeno znanje nadgradili z iskanjem lastnega pristopa in likovnega izraza znotraj upodabljanja človeškega telesa.

Slikalo se bo po živem modelu.
Informativni sestanek za delavnico je v četrtek, 25.10.2018, ob 16. uri.
• Martinova kolonija v Šmartnem ob Paki bo v soboto, 10. novembra 2018.
Kje natančno se bo ustvarjalo, boste izvedeli naknadno. Prijave zbiramo do srede, 7. novembra 2018.

• 24. november 2018, ob 10.30, Galerija Velenje
Ob razstavi Alojza Zavolovška vas in vse ljubitelje slikanja vabimo v Galerijo Velenje, kjer bomo demonstrirali tehniko akvarela in akrila.

• 14. november 2018, ob 17. uri, vila Bianca
Otvoritev razstave Petre Toplak

V Muzeju Velenje v decembru bo zaključna društvena razstava, termin boste izvedeli naknadno.

Za delavnico se prijavite na e-naslov: biscic.salih@gmail.com

Društvo šaleških likovnikov
Salih Biščić, predsednik. l.r.