Likovne delavnice Štirje letni časi ( 17. 10. 2024 )
Društvo šaleških likovnikov
Titov trg 4
3320 Velenje


Številka: 38/2024/DŠL
Datum: 24.9.2024


ZADEVA: Jesen 2024

• Likovna delavnica Štirje letni časi
• Martinova likovna kolonija
• Razstave v vili Bianca do konca leta 2024

Likovna delavnica: ŠTIRJE LETNI ČASI
Mentor: Milan Todić, akademski slikar
Cena: 40,00 €
Začetek delavnice: četrtek 17. oktober ob 16 uri 2024 (10 terminov/3 ure)
Rok za prijavo na delavnico: 14.10.2024, biscic.salih@gmail.com




Giuseppe Arcimboldo: Štirje letni časi (poletje, jesen zima, pomlad), 1573

V spreminjajoči naravi skozi letne čase, so umetniki od nekdaj črpali inspiracijo. Ta inspiracija je bila prisotna tudi v drugih umetniških področjih, kot je recimo glasba. Vivaldijeva interpretacija spreminjajoče narava je en tak primer v glasbeni umetnosti. Tudi v kiparstvu, zlasti v baroku, so znane alegorijske prostorske kompozicije, v katerih figure ponazarjajo določeni letni čas.

Najbolj je motiv letnih časov prisoten v slikarstvu. Nobeno sredstvo izražanja nima toliko neposredne možnost sugeriranja naravnih senzacija, kot jih ima barva v službi vizualne umetnosti. Številna likovna dela so opisovala naravo v določenih obdobjih. Pogosto se te spremembe vežejo na en isti motiv, ki se v obliki poliptiha ali več posameznih slik spreminja v umetniško delo. Ravno te spremembe v sami naravi so spodbujale umetnike da izkoristijo bogastvo celotnega spektra barv dostopnih naši sposobnosti percepcije. Sama krajina je najbolj podložna spremembam, ki omogočajo to raznolikost.
Pristop takšnemu ustvarjanju se začne pri izbiri motiva . Potrebna je potrpežljivost, da se ujame najbolj prepričljiv moment vsakega letnega časa. To konkretno pomeni, da lahko traja ustvarjanje dokler se letni časi zvrstijo, lahko tudi vso leto.
To se nanaša na naturalističen, način izražanja. Lahko pa svobodno ustvarjamo tudi iz domišljije. Za ne figurativno, abstraktno ustvarjanje je ta motiv tudi inspirativen. V tem primeru nismo nujno vezani na naravo ali druge osnutke in predloge, kot je fotografija. Fotografija je tudi način, da se na umetniški način predstavi ta motiv.
Vsi ostali slikarski problemi so v biti vezani za probleme povezane z slikanjem pokrajine.


Tudi letos bo v Šmartnem potekala tradicionalna Martinova likovna kolonija.
V Šmartnem bomo ustvarjali v soboto, 9. novembra 2024. O sami koloniji boste naknadno obveščeni.

Do konca leta 2024 bo društvo v vili Bianca pripravilo še naslednje razstave:
- 22.10. razstava člana Antona Ajnika
- 14.11. razstava Na čaju ob petih (razstava keramičnih del, nastalih na delavnici Na čaju ob petih); še vedno se lahko prijavite na delavnico, ki bo potekala v soboto, 5. oktobra 2024 (prijave na edit.edit@telemach.net)
- 12.12. pisano slovo od let 2024

Lep jesenski pozdrav!

Salih Biščić,
predsednik DŠL