Števec obiskov

danes danes 5
včeraj včeraj 3
ta mesec ta mesec 214
skupaj skupaj 49116

Naključne slike
Kontaktni podatki


Društvo šaleških likovnikov
Titov trg 4
3320 Velenje
Zgodovina društva

 
Bogati sledovi raznolike kulturne preteklosti, ki segajo daleč v davnino, vsekakor določajo ozadje tudi neobičajnemu fenomenu iznajdljivosti in nadarjenosti, še posebno v likovni umetnosti. Zelo pomemben podatek za konkurenčnost kot tudi profesinalno umetnost v Sloveniji je, da se vsak tisoči prebivalec ukvarja z likovno umetnostjo.

Velenje je mlado mesto, nastalo po drugi svetovno vojni, likovna ustvarjalnost pa se je razvila po letu 1949. Takrat je bilo nekaj posameznikov, ki so slikali in razstavljali v Velenju in Šoštanju. Kmalu so se zaradi skupnih interesov povezali v Društvo šaleških likovnikov in to ime obdržali do danes.

Društvo šaleških likovnikov v Šaleški dolini in njeni okolici združuje v svojih vrstah posameznike iz različnih sredin, poklicev, interesov, izkušenj, umetnostnih afinitet in znanj. S svojo številčnostjo (97 članov) in pripravljenostjo sodelovanja na različnih prireditvah in ob različnih priložnostih je društvo pomemben nosilec kulturnega dogajanja v dolini.

Nedvomno je glavna dejavnost društva izobraževanje. Društvo ga kontinuirano izvaja od leta 1981. Prvi mentorji so bili akademski slikarji Alojz Zavolovšek, Junoš Miklavc, Terezija Bastel, Arpad Šalamon in kipar Ciril Cesar. Dolga leta je šaleškim likovnikom nudila zavetje likovnega ustrarjanja vila Mayer v Šoštanju.

V likovnih delavnicah, ki danes potekajo v vili Rožle, hiši, ki stoji sredi lepega »Sončnega parka«, si prizadevamo ustvarjati dobre pogoje, širimo splošno likovno razgledanost in spodbujamo h kreativnemu in individualnemu ustvarjanju. Z delavnicami, v katerih poleg spoznavanja likovnih osnov, vzpodbujamo, udeležence, da iščejo svoj lasten likovni izraz.

V preteklem desetletju so članom društva svoje likovna znanja podajali uveljavljeni slovenski umetniki kot so mag. Nataša Tajnik, Denis Senegačnik, Anja Jerčič, Mladen Stropnik, Tone Rački, Stojan Knežević in kiparki Naca Rojnik in Dragica Čadež Lapajne. Člani društva se redno udeležujejo društvenih likovnih delavnic in delavnic, ki jih organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Društvo redno organizira razstave in se udeležuje različnih likovnih kolonij.

@ 2015-2016 Rimassoft  :  rimassoft1@gmail.com